Spanyolország

Területének nagy része az Európa kontinensen terül el. Spanyolország határos Portugáliával, Gibraltárral, Franciaországgal, Andorrával, és Marokkóval. Az afrikai kontinensen két városa található, Ceuta és Melilla. Két nagyobb szigetcsoporttal rendelkezik, ezek a Kanári- és a Baleári-szigetek. Spanyolország területének nagy részét fennsíkok és hegységek uralják. Az ország átlagos tengerszint feletti magassága 600 méter felett van. A félsziget legmagasabb pontja a 2600 m magas Pico de Mulhacén.

Spanyolország alkotmányos monarchia I. Juan Carlos királlyal az élen. A főváros Madrid-modern város, amely egyrészt a művészi életet, múzeumok, galériák és színházak százát kínálja, másrészt pedig a temperamentumos éjjeli életbe csábít. A hivatalos spanyol nyelven kívül gyakran találkozunk a katalán nyelvvel, vagy egyéb tájszólással-galíciai (Galíciában), valenciai (Valenciában), baszk (Baszkföld és Navarra). Abból kifolyólag, hogy Spanyolország az EU tagállama, a pénznem az euro.


Időjárás

Spanyolország éghajlata éppoly sokoldalú, mint földrajzi jellemzői. Míg a keleti és a déli partszakaszon magas a napos órák száma és minimális a csapadékmennyiség, a tél pedig enyhe, a belterületeken nagy a hőmérsékletingadozás. Az északi partszakaszon sok az esős nap. A téli átlaghőmérséklet 15 °C, az utóbbi években a minimumok akár 5°C alá is süllyednek. A hó azonban egyedülálló jelenségnek számít. De ha azt hisszük, hogy Spanyolországban nincs mód síelésre, tévedünk, a Sierra Neveda hegység tökéletes helynek bizonyul. Nyáron az átlaghőmérséklet 25°C, a maximumok egészen 35°C-ig emelkednek. A tengeri fuvallatnak köszönhetően a nagy melegek is könnyen elviselhetőek.


Mikor menjünk?

Az ország déli régiójában (Andalúzia) szinte egész évben alkalmas egy motoros túrához, talán a nyári időszakban elviselhetettlen a forróság. Az ország középső és északi részében pedig a májustól október első feléig tartó időszak.


Úthálózat

Spanyolország úthálózata kitűnő, még az alsóbbrendű utak is kiváló minőségű aszfalttal rendelkeznek. Az ilyen jellegű utakon a forgalom is gyér.

Főváros: Madrid
Hivatalos nyelv: Spanyol
Pénznem: Euró
Éghajlat: mediterrán, kontinentális, óceáni és szubtrópusi
Időzona Közép-európai idő (GMT +1)
Beutazáshoz szükséges: A beutazáshoz a legtöbb ország állampolgárainak nincs szükségük vízumra, csak érvényes úti okmányokra
Elektromos hálózat: 220 V / 50 HzAz országot érintő túráink:

[ppb_tour size=”one” title=”” ][/ppb_tour]