Románia

Románia Közép-Kelet-Európában található, Ukrajnával, Moldovával, Magyarországgal, Szerbiával, Bulgáriával, valamint a Fekete-tengerrel határos. Fővárosa Bukarest.

A Kárpátok hegyláncai Románia szinte egészét uralják, legmagasabb csúcsai 2500 métert is elérik, a legmagasabb hegy a Moldoveanu-csúcs (2544 m) a Fogarasi-havasokban. Románia legnagyobb folyója a Duna, amelynek itteni szakasza több mint 1000 km hosszú. Hatalmas háromágú deltát építve ér a Fekete-tengerbe. Legnagyobb tava a mesterséges Békási-víztároló.

Románia legfőbb vonzerejét páratlan természeti értékei adják. Hegyvidékeit hatalmas erdőségek borítják, mély szurdokvölgyeiben utak és folyók kanyarognak. Misztikus hangulatú tavak (pl. a híres Gyilkos-tó), csodás cseppkőbarlangok és tengerszemek színesítik amúgy sem unalmas arculatát. Réges-régi faragott templomok bújnak meg a völgyek mélyén, harangjuk mélyen zengő hangja betölti a teret. A dombtetőkön szigorú várfalak óvják kolostoraikat, az erdőben pedig csendben bújnak meg azon vadállatok, melyek máshol már nem igen élnek a földön.


Időjárás

Az ország nyugati részén az éghajlat nedves kontinentális, a Kárpátokon túl és a vonulatok közötti medencékben pedig száraz kontinentális. A belső tájakon gyakori az aszály. A Kárpátok éghajlata a hegyvidék magassága szerint változik.


Mikor menjünk?

Motoros túrára legalkalmasabb idő a májustól szeptember végéig tartó időszak. Viszont a Déli-Kárpátok ismertebb hegyi útjait, a Transzfogarasi és a Transzalpin utakat általában Július elején nyitják meg és nem ritka hogy szeptember elején a havazás miatt újra lezárják.


Úthálózat

Romániában nagyon vegyes az úthálózat minősége. Most már általánosságban elmondható hogy a főutak állapota jó, viszont amint lemerészkedünk a mellékutakra érdemes óvatosan vezetni mert érhetnek bennünket meglepetések.

Főváros: Bukarest
Hivatalos nyelv: Román
Pénznem: Román lej
Éghajlat: Kontinentális
Időzona Kelet-európai idő (GMT +2)
Beutazáshoz szükséges: A beutazáshoz a legtöbb ország állampolgárainak nincs szükségük vízumra, csak érvényes úti okmányokra
Elektromos hálózat: 220 V / 50 HzAz országot érintő túráink:

[ppb_tour size=”one” title=”” ][/ppb_tour]