Montenegró

Montenegró ( Crna Gora) Európa legfiatalabb állama, 2006. június 3-án alakult. Bár kevésbé ismert, attraktív helynek számít, ahol az idegenforgalom még nem igazán fejlett. Itt az idő, hogy megismerjünk valami újat, ez esetben Montenegrót!

A 13 812 km2-en elterülő állam a Balkáni-félsziget délnyugati részén található. Határos Bosznia-Hercegovinával, Horvátországgal, Albániával és Szerbiával, partjait pedig az Adriai-tenger mossa.

Montenegró természeti ékszerdoboz, ahol minden egy helyen megtalálható: égbekiáltó hegyek, a világ második legmélyebb kanyonja, érintetlen tájak, őserdő, égszínkék és türkiz tengervíz, ahol a delfinek hancúroznak.
A fekete hegyek országa az Adria gyöngyszemeként emlegetett csodálatos turisztikai célpont. Ebben az országban biztosan felejthetetlen lesz a nyaralásod, az égig érő hegycsúcsok és tengerpartra lenyúló hegylábak káprázatossá teszik az itt eltöltött időt.


Időjárás

Montenegróban tengermelléki klíma uralkodik, hosszú, száraz nyarakkal és rövid, enyhe telekkel. Közép Európából bármikor is érkezünk ide, biztosan felmelegszünk. A terület a szubtrópusi égövbe tartozik, télen is kellemesen meleg, tengermelléki hőmérséklet uralkodik.

A belterületeken az éghajlat enyhén kontinentális, pl. Podgoricában a januári középhőmérséklet 5°C, júliusban 27°C.

Montenegró területén magas karszthegységek találhatók, néhányuk eléri az 1700 m-t. Az itteni klíma szubalpesi, hideg telekkel és akár 5 m hóval, a nyarak enyhék. A januári hőmérséklet 3°C és 6°C körül mozog, júliusban 23°C-tól 9°C-ig bármi előfordulhat.


Mikor menjünk?

Motoros túrára legalkalmasabb idő a májustól október első feléig tartó időszak. A nyári hónapokban ajánlatos a tengerpart mentét elkerülni a nyaralni érkező turisták miatt, ill. ilyenkor nehézkes szállást is találni. A hegyvidéken ilyen jellegű probléma nincs.


Úthálózat

Montenegróban kitűnő minőségű úthálózat fogadja az oda utazókat. A hegyekben kellemes kanyargós és gyér forgalmú utakat találunk, a tengerparti utak viszont már zsúfoltak.

Főváros: Podgorica
Hivatalos nyelv: Montenegrói (szinte ugyan az mint a szerb)
Pénznem: Euró
Éghajlat: Mediterrán
Időzona Közép-európai idő (GMT +1)
Beutazáshoz szükséges: A beutazáshoz a legtöbb ország állampolgárainak nincs szükségük vízumra, csak érvényes úti okmányokra
Elektromos hálózat: 220 V / 50 HzMontenegrót érintő túráink:

[ppb_tour size=”one” title=”” ][/ppb_tour]