Marokkó

Afrika északnyugati szélén, közel Spanyolországhoz és Portugáliához, a Földközi-tenger és az Atlanti-Óceán partján helyezkedik el Marokkó. Az ország államformája alkotmányos monarchia, ahol az uralkodónak a legutóbbi időkig nagyon erős beleszólása van a parlament döntéseibe. Az ország politkai fővárosa Rabat, legnagyobb városa Casablanca.

Marokkó meglehetősen gyenge gazdasági alapokon áll, az ország területén nagyon kevés ásványkincs található, ezért Marokkó importálni kénytelen az ipar működéséhez szükséges gázt és petróleumot. Egyetlen ásványban gazdag, foszforból a világ termelésének 70%-át Marokkó adja. Marokkó gazdasága főleg textiliparból, gyümölcstermesztésből és turizmusból áll.

Marokkó meglehetősen elmaradott állam, a lakosok 40%-a nem tud írni, vagy olvasni, az országban nagy a szegénység. A munkanélküliek aránya a képzettek és képzetlenek körében egyaránt nagyon magas, ez gyakran erős társadalmi feszültséget generál. 2011-ben az ENSZ felmérése szerint Marokkó csupán a 130.-ik helyen áll a világban fejlettsége szerint.

A marokkóiak arabul és berberül beszélnek, legtöbbjük mindkét nyelvet anyanyelvi szinten ismeri. Fez városában található a világ legrégebbi egyeteme, az El-Qarawiyin Egyetem, mely isz. 859-ben alapult és jelenleg is funkcionál.

Marokkó 1956 óta független állam, korábban spanyol és francia fennhatóság alá tartozott. Marokkó határain kívül jelentős számú marokkói származású személy él, Franciaországban több, mint 1 000 000, Belgiumban 300 000, Hollandiában 360 000.

 


Időjárás

Mivel utazásunk során tengerparti, hegyvidéki és sivatagi térségeket egyaránt érintünk, meglehetősen változékony időjárásra kell készülni. A Földközi-tenger mentén mediterrán hatás uralkodik, itt túlnyomórészt 25-30°C körüli hőmérsékletre és verőfényes napsütésre számíthatunk, kellemesen enyhe éjszakákkal. Az augusztus végi időpont következtében Marokkóban, főleg a Szahara közeli részeken ennél jóval melegebbre kell számítani (32-38°C), a csapadék abszolút nem jellemző. Az óceánparton gyakran igen erős szél fúj. Ezzel ellentétben az Atlasz-hegységben a nagyobb magasságokból adódóan hűvösebb várható, nem ritka éjszakánként a 0 fok körüli hőmérséklet sem. Ráadásul a hegyek között egy hirtelen zápor, jégeső bármikor könnyen előfordulhat, azaz meleg ruha, esőkabát is feltétlen legyen nálatok! Az Atlaszban és a sivatagban különösen javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata!


Mikor menjünk?

Motoros túrára legalkalmasabb idő a Februártól áprilisig végéig illetve szeptembertől novemberig tartó időszakk.


Úthálózat

Marokkó jó úthálózattal rendelkezik, és jobboldali vezetés van érvényben. Lehetőleg kerülni kell az éjszakai vezetést. Ha sivatagi túrára indul, legyen megfelelő mennyiségű üzemanyag és ivóvíz. A jelzőtáblák városokban kétnyelvűek, vidéken azonban a jelzések hiányosak lehetnek.

Főváros: Rabat
Hivatalos nyelv: arab, berber, nem hivatalosan sokan beszélnek franciául
Pénznem: Marokkói Dirham (MAD)
Éghajlat: mediterrán, sivatagi és szubtrópusi sztyepp
Időzóna GMT +0
Beutazáshoz szükséges: A beutazáshoz a legtöbb ország állampolgárainak nincs szükségük vízumra, csak érvényes úti okmányokra
Elektromos hálózat: 220 V / 50 HzAz országot érintő túráink:

[ppb_tour size=”one” title=”” ][/ppb_tour]