Írország

Írország Európa harmadik legnagyobb szigetén, az Ír-szigeteken fekszik, északi része brit fennhatóság alatt áll, ez Észak-Írország. A sziget többi része a tulajdonképpeni Írország. A szigetet az Atlanti-óceán, a Brit-tenger és a Kelta-tenger határolja.

Hazája három ősi kultúrának: keltának, normandnak és angolszásznak. Ezt bizonyítják a ránk maradt várromok, erődítmények, apátságok illetve a homály födte legendák.

Írország az erdők és a hegyvonulatok országa. Dombok, hegyek inkább csak a partok mentén találhatók, és ezek sem túl magasak. Legmagasabb pontja, a Kerry megyében található Carrauntuohill-csúcs 1041 m magas.

Leghosszabb folyója, a Shannon kettészeli a szigetet. Hossza 370 km, amihez hozzáadódik még a Limericknél kezdődő 70 km hosszú torkolata. Vízgyűjtő területe 16000 négyzetkilométer.

Az idegenforgalom gyors fejlődésének ellenére, amely megzavarja az ír elszigeteltséget sikerül érintetlenül megőrizni a zöld dombokat vagy a fehér partokat. Nyaranta a városok számos fesztiválnak, az ír zenének, a jazz-nek vagy a néptáncoknak adnak otthont. A mondat, amely az írek viselkedését jellemzi a következő „Írországban nincsenek idegenek, csak barátok, akikkel eddig még nem találkoztunk”.

 

Időjárás

Az északi áramlatok miatt éghajlata sokkal enyhébb, akár 10-14°C-kal melegebb, mint a vele azonos szélességen lévő más országoké. A téli átlaghőmérséklet 4-7°C, a nyári pedig az óceán hűtő hatása miatt csak 15-17°C. A csapadék megoszlása egész évben egyenletes, 1500-2500 mm.


Mikor menjünk?

Motoros túrára szempontjából a legalkalmasabb időpont június végétől augusztus végéig tartó időszak.  Talán ez a legkevésbé cspadékos időszak is.


Úthálózat

Írország úthálózata nagyon fejlett. Jó minőségű az úthálózata, még a harmadrangú utakon sem ér bennünket meglepetés! Az országban baloldali közlekedési rend van érvényben. Így a jobboldali közlekedésből érkező motorosoknak óvatosan, nem megszokásból ajánlatos közlekedniük.


Főváros: Dublin
Hivatalos nyelv: Ír és angol
Pénznem: Euró
Éghajlat: Mérsékelt óceáni
Időzona Nyugat-európai idő (GMT)
Beutazáshoz szükséges: A beutazáshoz a legtöbb ország állampolgárainak nincs szükségük vízumra, csak érvényes úti okmányokra
Elektromos hálózat: 220 V / 50 HzAz országot érintő túráink:

We haven't found any tour that matches you're criteria