Horvátország

Közép- és Délkelet-Európa találkozásánál fekvő ország. Határos Magyarországgal, Szerbiával, Bosznia-Hercegovinával, Montenegróval és Szlovéniával. Elnyújtott alakja révén több mint 1800 km hosszan nyúlik el az Adriai-tenger partján.

Az ország központja a Zágrábi-medence, ez egy karsztos terület a Száva mentén. Az ország nyugati részén fekszik az Isztriai félsziget, ahol már a homokkő és a mészkő a jellemző. Népszerűsége minden évben észrevehetően nő. Tengerpartja általában sziklás, de az öblökben kavicsos és homokos strandokat is találhatunk. A déli elkeskenyedő sáv, Dalmácia, a turisták által legkedveltebb részek egyike. Sziklás partja, mélykék strandjai, gazdag történelmű városai és különleges gasztronómiája minden évben rengeteg embert vonz. Partvidéke változatos, s szélesebb és keskenyebb partszakaszok váltogatják egymást, a homokos strandok ritkák, többségük kavicsos vagy sziklás.

A leglátogatottabb hely minden bizonnyal a bosnyák határ közelében lévő Plitvicei-tavak. Az alsó és a 12 felsőtavat egy 70 m magas vízesés köti össze, környékén pedig több karsztbarlang található.

Szigetei, mint Krk, Cres, Losinj, Rab, Pag, és Dugi Otok hegyvidéki területek, a magas hegyek helyenként meredeken futnak a tengerbe, ezért itt a tenger kavicsos, ill. sziklás. Helyenként a sziklákban sík területeket vájtak ki, amik fölé magasan emelkednek a sziklák.

Időjárás

Az ország belső részének éghajlata mérsékelten kontinentális, itt a nyarak forróak és szárazak, viszont a telek hidegek és csapadékosak. A hegyekben hegyvidéki az éghajlat, a nyarak hűvösek, a telek pedig hidegek és sok hó hullik. A mediterrán tengerparton a telek enyhék, a januári hőmérséklet -5 -10°C, az augusztusi pedig 13-26°C körül alakul.


Mikor menjünk?

Motoros túrára legalkalmasabb idő a tengerpart közelében az április közepétől október első feléig tartó időszak. Az ország északi részein és a magasabb hegyes területeken májustól szeptember végéig. Nyáron a tengerparti utak zsúfoltak, nem ritkák a közlekedési dugók sem.


Úthálózat

Horvátországban igen fejlett úthálózattal rendelkezik, mely szinte az egész ország területén igen jónak mondható. Motoros körében a legkedveltebb útvonal a 8-as számú főút (Jadranska magistrala) ami Rijekatól Dubrovnikig vezet.

Főváros: Zágráb
Hivatalos nyelv: Horvát
Pénznem: Kuna (HRK)
Éghajlat: mérsékelt kontinentális és mediterrán
Időzóna Közép-európai idő (GMT +1)
Beutazáshoz szükséges: A beutazáshoz a legtöbb ország állampolgárainak nincs szükségük vízumra, csak érvényes úti okmányokra
Elektromos hálózat: 220 V / 50 HzAz országot érintő túráink:

[ppb_tour size=”one” title=”” ][/ppb_tour]